Clasificarea filetelor


Reprezentarea filetelor

Filelele se reprezinta in desen in mod conventional, conform unor prescriptii stabilite prin STAS 700-81, astfel:
- in proiectia pe un plan paralel cu axa filetului (vedere si sectiune). generatoarele de contur aparent ale cilindrului sau conului varfurilor filetului (exterior si interior) se reprezinta prin drepte trasate cu linie continua groasa (de tip A), iar cele ale cilindrului sau conului fundurilor filetului cu linie dreapta continua subtire (de tip B), trasata la distanta de minimum 0.7 mm si maximum valoarea inaltimii filetului respectiv (v. figura).


-in proiectia transversala (vedere si sectiune), varful filetului - cercul exterior la filetele exterioare si cercul interior la filetele interioare -- se reprezinta printr-un cerc trasat cu linie continua groasa, iar fundul filetului printr-un arc de cerc trasat cu linie continua subtire si avand lungimea de circa 3/4 din circumferinta astfel incat unul din capetele sale sa depaseasca putin o axa a cercului ( v. figura alaturata).


-la filetele conice reprezentate prin proiectia frontala (perpendiculara pe axa filetului), fundul filetului se reprezinta o singuri data si anume la baza conului situata mai aproape de observator.
- linia de fund a filetului, la filetele cu diametrul egal cu cel al cilindrului nefiletat se termini cu o linie continua subtire trasata inclinata la 30.. .45° fata de axa filetului (v, figura de mai sus) numita « iesirea filetului ».
- In proiectia longitudinala, partea utila a filetului exterior cu iesire, reprezentat in vedere. si cea a filetului interior, reprezentat in sectiune. se limiteaza printr-o dreapta perpendiculara pe axa filetu­lui. trasata cu linie continua groasa, pina la cilindrul (conul) exterior sau cel interior (v. figura alaturata). La filetul exterior cu iesire, desenat in sectiune longitudinala, lungimea lui se limiteaza cu o linie intrerupta subtire. Se adimite ca la filetele exterioare. reprezentate in sectiune, iesirea si limita acestora sa nu se reprezinte, in cazul desenelor de ansamblu, daca aceasta nu duce la confuzii.
- la filetele reprezentate In sectiune, liniile de hasura se traseaza pina la elementul filetului reprezentat cu linie continua groasa

Cotarea filetelor

Asamblarea prin filet este una din metodele cele mai utilizate pentru imbinarea a doua sau mai multe piese. O astfel de asamblare se realizeaza cu ajutorul a doua piese, care se insurubeaza una in alta, prima avand filetul la exterior, numita surub , iar a doua avand filetul in interior, numita piulita (figura alaturata - (a)-surubul in vedere obisnuita, (b)-surubul in reprezentarea pe desen, (c)-sectiune piulita, (d) piulita-reprezentare in desen, (e)-imbinare surub-piulita).
Filetul este o nervura elicoidala executata pe o suprafata cilindrica sau conica, la exterior in cazul surubului si la interior in cazul piulitei (figurile alaturate)

Imbinarea dintre surub si gaura filetata (piulita) se realizeaza prin intrepatrunderea nervurilor de pe cele doua suprafete, care trebuie sa aiba aceleasi caracteristici. Aceste elemente sint definite prin STAS 3872-75 si STAS 0371-73 (figura urmatoare) astfel :

-profilul filetului surubului sau al piulitei este intersectia unui plan meridian cu suprafata filetata. Profilurile cele mai utilizate sunt : profilul triunghiular (figura alaturata), patrat (figura urmatoare). trapezoidal, ferastrau si rotund ;


- diametrul exterior D al piulitei esle diametrul cilindrului tangent la fundurile filetului piulitei (teoretic D=d. practic D>d, diferenta fiind jocul de fund al filetului piulitei;
- diametrul interior D1 al piulitei este diametrul cilindrului tangent la virfurile filetului piulitei ;
- triunghiul primitiv al filetului este determinat de punctele de inlersectie ale dreptelor care cuprind flancurile a doua sectiuni consecutive ale filetului, din acelasi plan meridian (v. figura) ;
- H si H1 -- inaltimea teoretica si, respectiv reala a profilului filetului (v. figura).

Alte elemente caracteristice sunt : sensul de insurubare (stinga sau dreapta). care reprezinta sensul de infasurare al elicei directoare a filetului, si numarul de inceputuri, care reprezinta numarul nervurilor elicoidale (1 .. .6), ce alcatuiesc filetul respectiv.

 

 

 

 

 

 

 

Reprezentarea si cotarea filetelor